Aktuality

Za cyklozážitkami vďaka cyklobusom SAD Žilina

21.06.2023 - Čadca, Martin, Žilina

Spoločnosť SAD Žilina v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom vypravila cyklobusy tento rok na cesty už 29. apríla. Od tohto dátumu premávajú obľúbené cyklobusy smerom na Terchovú, Novú Bystricu a Turčianske Teplice. A keďže mnohí z vás patria medzi milovníkov cyklistiky a radi objavujete a spoznávate krásy nášho kraja priamo z bicykla, tak pre vás je ponuka cyklobusov SAD Žilina ako stvorená.

Poznávanie Bystrickej doliny priamo zo sedadla bicykla

Najznámejšou cyklotrasou v Žilinskom kraji je Bystrická  cyklomagistrála, ktorá tvorí spojnicu medzi Krásnom nad Kysucou a Novou Bystricou. Pozdĺž trasy sa vám naskytne množstvo krásnych prírodných scenérií  a na oddych tu máte k dispozícii množstvo lavičiek, kde si môžete nachvíľu odpočinúť a užívať krásu okolia. Ak uvažujete nad cyklovýletom s deťmi, odporúčame vám využiť na to cyklochodník Bystrickej cyklomagistrály z Novej Bystrice. Cyklobusy SAD Žilina vás dovezú na zastávku  Nová Bystrica, Škorvaga a odtiaľ môžete začať váš cyklovýlet. Ako budete prechádzať cyklochodníkom máte možnosť pozrieť si množstvo zaujímavostí, ako napr. Slovenský orloj v Starej Bystrici či vitráže Vincenta Hložníka v miestnom kostole v Zborove nad Bystricou.

Vyberte sa na bicykli po stopách legendárneho Juraja Jánošíka

Na množstvo krásnych miest, ktoré stoja za to navštíviť ich, nie je chudobná ani Terchovská dolina, ktorá patrí medzi často vyhľadávané oblasti aj cyklistickými nadšencami. Nenáročná je cyklotrasa vedúca Vrátnou dolinou a Štafenovou, takže kľudne môžete zobrať so sebou aj deti. Stačí, keď v Žiline nasadnete na cyklobus a odveziete sa priamo do Terchovej, odkiaľ sa vaša cyklotúra môže úspešne začať. Naskytne sa vám mnoho krásnych výhľadov na okolitú prírodu a, samozrejme, novú energiu môžete načerpať aj v miestnych reštauráciách.

Pokiaľ chcete absolvovať náročnejšiu cyklotrasu, odvezte sa cyklobusom SAD Žilina do Varína a odtiaľ pokračujte na chatu pod Suchým. Síce je tento úsek dosť náročný a predstavuje až 756 výškových metrov, výhľad, ktorý sa vám však naskytne stojí za tú námahu. Pokochať sa tu môžete prekrásnym výhľadom na rieku Váh, obec Varín, Kysuckú vrchoviny či okolie mesta Žiliny.

Gaderská dolina – jedna z najvyhľadávanejších cyklotrás

Ak sa rozhodnete, že si chcete spraviť pekný cyklovýlet uprostred okolitých hôr, tak vyberte sa cyklobusom SAD Žilina za poznávaním krás Gaderskej či Blatnickej doliny vo Veľkej Fatre. Hneď na začiatku si môžete spraviť menšiu zastávku pri jazierku a pokračovať ďalej k zrúcanine hradu Blatnica a Sklabiňa. Potešiť sa môžete aj vodným mlynčekom. Keď budete putovať ďalej, dostanete sa k turisticky často vyhľadávanému prírodnému útvaru Čertovej bráne. Ak sa chcete pokochať výhľadmi na región Turiec, môžete na to využiť rozhľadne na Tŕní, na Kalníku či na Brotnici. Príjemne unavení po absolvovaní tejto cyklotrasy sa môžete vrátiť cyklobusom naspäť domov.

Rezervujte si miesto v cyklobuse vopred

Odporúčame cestujúcim, aby si miestenku pre bicykel v cyklobuse zakúpili vopred spolu s cestovným lístkom pre seba, nakoľko je o cyklobusy veľký záujem. Platí, že prednostne sú prijatí na cyklobus tí, ktorí majú vopred zakúpenú miestenku.

Rezerváciu miestenky v cyklobuse si môžete urobiť priamo na stránke www.amsbus.sk alebo osobne v klientskych centrách SAD Žilina.