Aktuality

Cestovanie s dopravnou kartou SAD Žilina je jednoduchšie

19.06.2023 - Čadca, Martin, Žilina

Od 14. mája do 22. septembra si dopravnú kartu SAD Žilina môžete vybaviť bezplatne

V súčasnej dobe každý z nás hľadá prostriedky ako zefektívniť svoje každodenné činnosti. A preto pri cestovaní verejnou dopravou využívajte efektívny a rýchly spôsob úhrady cestovného v autobusoch, ktorým je možnosť platby dopravnou kartou SAD Žilina.

Cestovanie s dopravnou kartou SAD Žilina je nielen rýchle a pohodlné, ale aj bezpečné, nakoľko nedochádza ku kontaktu s drobnými mincami, ktoré sú častokrát zdrojom rôznych vírusov. Dopravnú kartu je možné definovať ako bezkontaktnú čipovú kartu, ktorá sa vyžíva ako elektronická peňaženka na zakúpenie si cestovného lístka v autobuse.

Naša spoločnosť v snahe čo najviac sprístupniť cestovanie verejnou dopravou širokému okruhu cestujúcich zaviedla viaceré spôsoby ako môžete uhrádzať cestovné v autobusoch. A práve úhrada cestovného dopravnou kartou SAD Žilina je najčastejšie využívaným spôsobom.

Vybaviť si dopranú kartu SAD Žilina je naozaj jednoduché

Ak ešte stále nemáte vybavenú dopravnú kartu, určite neváhajte! Vybaviť si ju môžete osobne v ktoromkoľvek klientskom centre spoločnosti SAD Žilina, kedy je potrebné predložiť vypísané tlačivo na vydanie dopravnej karty, ktoré je k dispozícii na stiahnutie na webovej stránke v sekcií Tlačivá a dokumenty, prípadne si tlačivo môžete vypísať priamo až v klientskom centre. Ďalej je potrebné predložiť nasledujúce doklady:

  • doklad totožnosti,
  • v prípade žiackej alebo študentskej dopravnej karty je potrebné dať tlačivo potvrdiť škole, ktorú dieťa navštevuje,
  • v prípade ŤZP alebo ŤZP-S je potrebné  sa preukázať Rozhodnutím z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o čase platnosti vydaného preukazu ŤZP,
  • fotografiu alebo sa odfotíte priamo v klientskom centre na počkanie.

Dopravnú kartu SAD Žilina je možné si vybaviť aj online priamo z pohodlia vášho domu cez e-shop na webovej stránke www.sadza.sk.

Aké výhody získate vlastníctvom dopravnej karty?

Využívaním dopravnej karty pri cestovaní autobusmi cestujúci môže získať množstvo výhod, medzi ktoré patrí hlavne lacnejšie cestovanie v porovnaní s úhradou cestovného lístka v hotovosti a možnosť využitia prestupného cestovného lístka do 30 minút za zvýhodnené cestovné. Cestovanie s dopravnou kartou je pohodlnejšie, jednoduchšie a rýchlejšie, nakoľko sa  zrýchľuje nástup a výstup cestujúcich. Okrem uvedeného je ďalšou výhodou dopravnej karty aj to, že za každých 10 uskutočnených jázd prostredníctvom dopravnej karty SAD Žilina získavate nárok na zľavový kupón, ktorý si môžete uplatniť vo vybraných prevádzkach v OC MIRAGE. O ponuke všetkých zliav sa dozviete viac na stránke www.cestujtezadarmo.sk.

Zvýhodnené cestovné pri využívaní prestupného cestovného lístka

Od roku 2020, kedy sa zmenila tarifa prímestskej autobusovej dopravy v Žilinskom kraji na kilometrickú, majú cestujúci, ktorí uhrádzajú cestovné dopravnou kartou SAD Žilina, možnosť využívať pri cestovaní prestupný cestovný lístok do 30 minút za zvýhodnené cestovné. Je však potrebné dodržať podmienku, že jednorázovo si môže cestujúci z dopravnej karty zakúpiť maximálne 4 prestupné cestovné lístky s rovnakou nástupnou a výstupnou zastávkou, a tieto cestovné lístky na prestupnom spoji musia byť vydané aj v rovnakom poradí.

Možnosť zakúpenia si predplatných cestovných lístkov (PCL) na dopravnú kartu

Zavedením pilotnej fázy Integrovaného dopravného systému v Žilinskom kraji došlo k možnosti využívať pri cestovaní verejnou dopravou na integrovanom území výhodné PCL, ktoré je možné si zakúpiť na dopravnú kartu. Cestujúcim pri cestovaní integrovaným územím postačuje už iba jeden cestovný lístok, s ktorým môžu prestupovať medzi prímestskými autobusmi, vlakmi a MHD. Predplatné cestovné lístky priniesli výhodu aj v tom, že v rámci zakúpených zón a obdobia ich platnosti (cez pracovné dni, cez víkendy a sviatky) platia na neobmedzený počet ciest na všetkých linkách zaradených do IDS ŽSK.

Ako postupovať v prípade straty dopravnej karty

V prípade straty DK je potrebné túto skutočnosť nahlásiť bezodkladne na klientske centrum, kde vám pracovníčky zablokujú vašu dopravnú kartu, aby nedošlo k zneužitiu vášho peňažného kreditu uloženého na dopravnej karte.

Dopravná karta SAD Žilina je správna voľba pri cestovaní

Platnosť dopravnej karty je emitovaná na 5 rokov a minimálny vklad je 5 €. Peňažný vklad na dopravnej karte nie je časovo obmedzený.

Naša spoločnosť sa snaží čo najviac zjednodušiť cestujúcim cestovanie verejnou dopravou, a preto odporúča, aby cestujúci počas cestovania autobusmi preferovali využívanie dopravnej karty, ktorá im okrem pohodlnosti prináša aj množstvo ďalších spomínaných výhod.