Aktuality

Cestujte vďaka aplikácii UBIAN jednoducho a s prehľadom

25.10.2022 - Čadca, Martin, Žilina

Minulý rok sme v spolupráci s aplikáciou UBIAN spustili novú verziu e-shopu UBIAN, ktorý umožňuje jednoduchší nákup a dobitie dopravnej karty SAD Žilina. Okrem toho aplikácia UBIAN poskytuje informácie o aktuálnej polohe autobusov, poskytuje vyhľadávanie cestovných poriadkov, a tiež cestujúci, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie, majú prehľad o tom, koľko emisií svojou cestou autobusom ušetrili. 
 

Vďaka aplikácii UBIAN je cestovanie verejnou dopravou ešte jednoduchšie, pretože cestujúci majú v nej k dispozícií nielen samotné cestovné poriadky, ale aplikácia umožňuje mať vašu dopravnú kartu v mobile. V prípade, ak sa chystáte cestovať na menej známe miesta a potrebujete si naplánovať vašu cestu vopred, tak aplikácia UBIAN umožňuje aj túto funkciu. Stačí, ak zadáte, kde sa nachádzate a zobrazia sa vám najbližšie zastávky spolu s navigáciou na mape. Ďalšou veľmi vyhľadávanou a využívanou funkciou UBIANU je poskytovanie aktuálnych informácií o meškaní autobusových spojov spolu s uvedením online polohy autobusu SAD Žilina na mape, takže ste neustále informovaní o tom, kde momentálne sa nachádza váš autobus. A na základe toho si viete lepšie zorganizovať váš čas do jeho odchodu z vami zvolenej zastávky. 

Prostredníctvom e-shopu UBIAN si cestujúci môžu nielen zakúpiť novú dopravnú kartu SAD Žilina, ale aj realizovať dobitie kreditu. Takisto aplikácia UBIAN umožňuje aktiváciu virtuálnej dopravnej karty a poskytuje vám prehľad o všetkých vykonaných transakciách. Pre žiakov a študentov priniesla spomínaná aplikácia výhodu v tom, že pri prolongácií dopravnej karty typu Žiak/Študent  je možnosť predĺžiť si zľavu už aj online bez nutnosti návštevy klientskeho centra. 

Ekologické cestovanie autobusmi SAD Žilina spojené so zbieraním zelených kilometrov 

Samostatnú časť aplikácie UBIAN tvoria tzv. zelené kilometre, ktoré fungujú tak, že za každú vašu jazdu  na dopravnú kartu vykonanú u niektorého zo zapojených dopravcov, sa vám na váš UBIAN účet pripíšu tieto zelené kilometre. Nazývajú sa zelené preto, lebo tí cestujúci, ktorí uprednostňujú verejnú dopravu pred individuálnou, prispievajú k ochrane životného prostredia. V súčasnosti je zapojených už 14 dopravcov, ktorým záleží na ochrane životného prostredia. 

Viete, ako je možné zbierať vaše zelené kilometre? 

Stačí, ak budete cestovať s dopravnou kartou s využívaním aplikácie UBIAN u zapojených dopravcov a kilometre sa vám budú priebežne započítavať za každý ubehnutý kilometer v prímestskej doprave alebo MHD. Platí, že tí cestujúci, ktorí nazbierajú najviac zelených kilometrov, prispievajú najviac k ochrane a šetreniu nášho životného prostredia aj pre ďalšie generácie. Výsledným spočítaním prejazdených zelených kilometrov cestujúci SAD Žilina môžu dosiahnuť viaceré statusy, ako sú napr. zelený, bronzový, strieborný, zlatý a platinový status. 

Keďže autobusová doprava patrí medzi najekologickejšie druhy dopravy, tak cestujúci, ktorí ju využívajú na každodenné cestovanie, prispievajú zbieraním zelených kilometrov výraznou mierou aj k znižovaniu počtu vyprodukovaných emisií CO2. Takže, ak pravidelne cestujete autobusmi SAD Žilina, a ešte nevyužívate výhody aplikácie UBIAN, je ten správny čas začať. Budete môcť využívať nielen množstvo spomínaných funkcií naplno, ale aj prispejete k zvýšeniu zdravia našej planéty.