Aktuality

Tento rok začína cyklobusová sezóna už 1. mája

19.04.2022 - Čadca, Martin, Žilina

Spoločnosť SAD Žilina v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom spúšťajú tento rok cyklobusovú sezónu už v nedeľu, t.j. 01.05.2022. Tohtoročné cyklobusy vás budú voziť do troch cykloturistických destinácií a to do Terchovej, Novej Bystrice a Turčianskych Teplíc.

V poradí už ôsma cyklobusová sezóna začína 01.05.2022. Premávanie spojov bude prebiehať v sobotu, nedeľu a vo sviatok do 25.9.2022 do lokalít Terchová, Nová Bystrica a Turčianske Teplice. V termíne od 1. júla do 2. septembra 2022, teda počas letných prázdnin, budú cyklobusy jazdiť aj v piatok.

V rámci cestovného poriadku došlo iba k jednej úprave, konkrétne sa jedná o cyklobusy smerujúce z Terchovej do Žiliny. Ostatné cestovné poriadky zostali nezmenené, rovnako ako aj cena za lístok na prepravu bicykla, ktorá je stále na úrovni 50 centov, plus cestujúci si musí  zaplatiť za seba obyčajné cestovné. Zakúpenie cestovných lístkov môžete uskutočniť nasledujúcimi spôsobmi:

  • - priamo u vodiča pri nástupe do autobusu

  • - v predpredaji v klientskych centrách spoločnosti SAD Žilina

  • - prostredníctvom predajného systému AMSBus na webovej stránke www.amsbus.sk

Na trase do Novej Bystrice a do Turčianskych Teplíc môžete na prepravu bicyklov využiť cyklovlek - špeciálny príves, ktorý má kapacitu až 24 bicyklov. Na trase do Terchovej je možné využiť nosič, ktorý je umiestnený vzadu priamo na autobuse a jeho kapacita je obmedzená len na 6 bicyklov. V prípade cyklonosiča s kapacitou 6 ks bicyklov, vás spoločnosť SAD Žilina upozorňuje, že je povolené prepravovať iba štandardné bicykle do hmotnosti 20 kg.  Preto, hlavne pri preprave elektrobicyklov na cyklovleku alebo na cyklonosiči, sa doporučuje v prípade, ak to konštrukcia elektrobicykla umožňuje, zdemontovať akumulátor, a tým sa dosiahne zníženie hmotnosti bicykla pod maximálnu povolenú prepravovanú hmotnosť bicykla.

 

Všetky zastávky, kde je možné nastúpiť s bicyklom, sú uvedené na stránke:  www.cykloautobus.sk.

Uvedené spoje nie sú určené len na prepravu cestujúcich s bicyklami, ale môžu sa nimi prepravovať aj bežní cestujúci. Avšak prednostne sú prijatí tí, ktorí majú zakúpené cestovné + miestenku + dovozné bicykla v predpredaji, potom sú to cestujúci s bicyklom a následne ostatní cestujúci.

Spoločnosť SAD Žilina a Žilinský samosprávny kraj majú radosť z toho, že tento rok môžu pre vás spustiť cyklobusovú sezónu o mesiac skôr ako to bolo minulý rok a zabezpečiť tak, aby sa cestujúci mohli spolu so svojimi bicyklami dopraviť bezpečne k svojim obľúbeným cyklotrasám či už v bližšom okolí, alebo aj do trochu vzdialenejších lokalít v rámci kraja.

Teraz už stačí len nájsť a „oprášiť“ svojho dvojkolesového spoločníka a vydať sa spoločne aj so spoločnosťou SAD Žilina za novými dobrodružstvami.