Aktuality

Cyklobusy SAD Žilina vyrazia na cesty už v sobotu 29. apríla 2023

17.04.2023 - Čadca, Martin, Žilina

 

Aj v tomto roku budú jazdiť do troch cykloturistických destinácií. Pre všetkých nadšencov cykloturistiky máme výbornú správu. Môžete sa tešiť na v poradí už deviatu cyklobusovú sezónu, ktorá sa začína v sobotu 29. apríla 2023. Spoločnosť SAD Žilina v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom začína aj tento rok  s prevádzkou obľúbených cyklobusov v obvyklom čase. Vďaka cyklobusom budete môcť opäť  spoznávať cykloturistické destinácie v Terchovej, Novej Bystrici a Turčianskych Tepliciach.

Podobne, ako aj v predchádzajúcich rokoch,  budú cyklobusy premávať v sobotu, nedeľu a vo sviatok od 29. apríla 2023 do  1. októbra 2023 do lokalít Terchová, Nová Bystrica a Turčianske Teplice. Počas letných prázdnin, v termíne od 7. júla do 25. augusta 2023, budú cyklobusy jazdiť aj v piatok.

Spusteniu tohtoročnej cyklobusovej sezóny sa určite poteší veľká skupina priaznivcov cykloturistiky, ktorí sa už nevedia dočkať, kedy sa opäť vydajú za poznávaním krás prírody v našom okolí aj vďaka ponuke cyklobusov SAD Žilina.

Cestovný poriadok a cena za lístok

Čo sa týka cestovného poriadku cyklobusov na jednotlivé smery, tak k úprave došlo v prípade cyklobusov na smer Terchová a Nová Bystrica, v rámci ktorých došlo k vynechaniu zastávky Žilina, Kysucká z dôvodu uzatvorenia podjazdu na Kysuckej ulici v Žiline, ktoré sa uskutočnilo 21. novembra 2022. Cena za prepravu bicykla zostala nezmenená a je aj naďalej na úrovni 50 centov. Okrem spomínanej ceny za lístok si musí cestujúci zaplatiť za seba obyčajné cestovné podľa platného cenníka spoločnosti SAD Žilina.

Zakúpenie ci cestovného lístka na cyklobus

Na to, aby ste mohli cestovať cyklobusom, je potrebné zakúpiť si cestovný lístok. Možnosti zakúpenia si cestovného lístka na cyklobus sú nasledovné:

  • priamo u vodiča pri nástupe do autobusu,
  • v predpredaji v klientskych centrách spoločnosti SAD Žilina,
  • prostredníctvom predajného systému AMSBus na webovej stránke www.amsbus.sk .

Cyklobusy SAD Žilina slúžia predovšetkým na prepravu cykloturistov  s bicyklami, ale tiež sa nimi môžu prepravovať aj ostatní cestujúci. Je však potrebné myslieť na skutočnosť, že prednostne sú prijatí na prepravu tí cestujúci, ktorí majú zakúpené cestovné + miestenku + dovozné za bicykel v predpredaji, potom sú to cestujúci s bicyklom a nakoniec ostatní cestujúci.

Kapacita cyklobusov premávajúcich na jednotlivé smery

Cyklovlek – špeciálny príves, ktorého kapacita je až 24 bicyklov, je možné využiť na trase do Novej Bystrice a Turčianskych Teplíc. Na trase do Terchovej môžu cestujúci využiť na prepravu bicyklov nosič, ktorý je umiestnený vzadu - priamo na autobuse a jeho kapacita je obmedzená len na 6 bicyklov. Práve preto vás naša spoločnosť upozorňuje, že pri cyklonosiči s kapacitou 6 ks bicyklov, je povolené prepravovať iba štandardné bicykle do hmotnosti 20 kg. V tejto súvislosti odporúčame  hlavne pri preprave elektrobicyklov na cyklonosiči alebo cyklovleku, ak to umožňuje konštrukcia elektrobicykla, zdemontovať akumulátor, a tým sa dosiahne zníženie hmotnosti bicykla pod maximálnu povolenú prepravovanú hmotnosť bicykla.

Povinnosti majiteľov bicyklov počas prepravy

Po umiestnení bicykla na cyklovlek alebo nosič by si mal majiteľ odstrániť z bicykla  a zobrať so sebou do autobusu všetky cenné veci, ktoré je možné jednoducho demontovať, ako sú napr. svetlá, tašky na nosiče, tachometre a pod. Pretože v prípade, ak si majiteľ neodstráni tieto spomínané demontovateľné veci z bicykla, tak naša spoločnosť nenesie zodpovednosť za ich prípadné poškodenie.

Dôležitá informácia pre cestujúcich

V autobusoch SAD Žilina je možné bicykle prepravovať len na spojoch označených symbolom bicykla a v časoch, ktoré sú uvedené v cestovnom poriadku a do vyčerpania kapacity.

Všetky zastávky, kde je možné nastúpiť s bicyklom, sú uvedené na stránke:  www.cykloautobus.sk.

Naša spoločnosť v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom sa tešia z toho, že opäť po roku môžu pre cykloturistov spustiť tohtoročnú cyklobusovú sezónu a zabezpečiť prostredníctvom cyklobusov bezpečnú prepravu cyklistických nadšencov aj ich bicyklov do obľúbených cykloturistických  destinácii v rámci nášho kraja. Je už len na vás, ktorým smerom sa spoločne s vašim dvojkolesovým spoločníkom vyberiete za poznávaním prírodných krás.

Tipy na cyklovýlety v okolí

Bystrická dolina ponúka množstvo zaujímavých cyklorás, ktoré môžete spoznávať aj vďaka ponuke cyklobusv premávajúcich na Novú Bystricu. Pre rodiny s deťmi je veľmi vhodná nenáročná cyklotrasa okolo vodnej nádrže v Novej Bystrici, ktorá ponúka množstvo krásnych prírodných scenérii. V regióne  Kysúc si môžete tiež absolvovať pekný cyklovýlet naprieč hrebeňom Kysúc a počas cyklotrasy si môžete spraviť zastávku a pozrieť unikátny Slovenský orloj v Starej Bystrici.

Cyklotrasy v Terchovskom regióne sú tiež obľúbené a vyhľadávané cykloturistami. Môžete sa vybrať po stopách legendárneho Juraja Jánošíka alebo vychutnať si nádherný výhľad, ktorý ponúka rozhľadňa Terchovské srdce.

Pestrú ponuku cyklotrás poskytuje aj región Turiec, ktorý sa môže právom pýšiť množstvom zaujímavých cyklotrás, ktoré vedú pozdĺž hradov ako napr. Blatnica, Zniev, Sklabiňa, ďalej pozdĺž kaštieľov či vodných zdrojov. Jednou z nich je aj cyklotrasa, ktorá vedie Gaderskou dolinou.