Aktuality

Autobusy SAD Žilina dopravili na jubilejný 60. ročník Jánošíkových dní celkovo 2132 cestujúcich

15.08.2022 - Čadca, Martin, Žilina

Aj tento rok obec Terchová slávila už tradičné Jánošíkove dni od 27. júla do 31. júla, počas ktorých sme si pripravili pre cestujúcich okrem ponuky pravidelných spojov prímestskej dopravy aj možnosť odviezť sa historickým autobusom Karosou ŠD 11 priamo do centra diania týchto slávností. Aj takýmto spôsobom sme sa snažili prispieť k nevšednej atmosfére z tohto podujatia plného veselej terchovskej hudby, tanca a ľudových tradícií. 

Pre jubilejný 60. ročník Jánošíkových dní bolo ideovým bodom slovo K. U. M. Š. T. s podtitulom Kúzlo umenia modernosti šesťdesiatročnej tradície. Tohtoročný folklórny festival bol otvorený v osade Jánošovia, ktorá je rodiskom Juraja Jánošíka. Po tretíkrát sa konal aj projekt „hrajúcich“ autobusových zastávok na šiestich obecných miestach a  počas festivalu vystúpilo viac ako 1600 účinkujúcich zo Slovenska, z Česka, z Poľska, z Talianska a z Ukrajiny na deviatich pódiach. 

V priebehu víkendu 30. a 31. júla počas Jánošíkových dní bolo celkovo prepravených 2132 cestujúcich, ktorí si tak mohli naplno užiť terchovskú hudbu a tanec. V sobotu 30. júla využilo linkové autobusy SAD Žilina celkovo 1124 cestujúcich a netradičnú jazdu historickým autobusom do centra diania Jánošíkových slávností si vyskúšalo 141 cestujúcich. Práve v tento deň sa uskutočnilo vystúpenie unikátneho zoskupenia terchovských muzikantov, ktorí spolu vystupujú len raz ročne, a to počas konania Jánošíkových dní v Terchovej. 

Na druhý deň, v nedeľu 31. júla sa štandardnými linkovými autobusmi prepravilo 813 cestujúcich. Jazdu retro autobusom zažilo počas tohto dňa 54 cestujúcich. Tradičný konský vozový sprievod sa vzhľadom na nepriaznivé počasie nekonal.  

Záver festivalu sa niesol v znamení  reflektovania minuloročného zápisu prvku Jánošíkovskej tradície v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. 

Počas konania tohtoročných Jánošíkových dní sa vytvoril slovenský rekord  v počte spoločne hrajúcich terchovských predníkov na jednom pódiu, ktorý predstavoval číslo až 62 hrajúcich muzikantov súčasne. 

Máme radosť z toho, že aj napriek nie najlepšiemu počasiu počas Jánošíkových dní, cestujúci využili našu ponuku pravidelných spojov aj jazdu historickým klenotom spoločnosti do centra diania v Terchovej, a nenechali sa odradiť  počasím a zažili tak víkend plný folklóru a tradičnej terchovskej hudby.